Het vermogen van uw haard of kachel moet goed passen bij uw woning, opstelruimte en uw stookgedrag en warmtebehoefte. 

Een grote haard of kachel met een groot vuur staat gelijk aan veel warmte! Vuur geeft immers warmte, meer vuur is meer warmte. Toch kiezen consumenten vaak onbewust voor een te hoog vermogen, simpelweg omdat het grote vuur hen aantrekt. Deze vaak slechte keuze heeft als gevolg dat ze het toestel maar kort of alleen op lage stand kunnen laten branden. Simpelweg omdat het bij het gewenste vlambeeld (daar werd de haard immers voor aangeschaft) te warm wordt in de woonruimte. Bij houthaarden en kachels resulteert dit in een slechte verbranding, zwarte ruiten en een hogere uitstoot. U vormt dus naast een belasting voor uzelf, ook een bron van overlast voor uw woonomgeving. Dat kan voorkomen worden door een goed advies en de aanschaf en installatie van een passende haard of kachel.

Bij gashaarden heeft een lagere stand geen direct gevolg voor de kwaliteit van de verbranding, maar betekent dit vooral dat je niet kunt genieten van het mooie vlambeeld dat deze haarden te bieden hebben.

Het bepalen van het vermogen

Harlekijn haarden en kachels maakte het u al iets makkelijker om de juiste haard of kachel te filteren. In de pagina’s helpen wij u door achter het vermogen de gemiddelde aantal m2 woonoppervlak te vermelden. Daarbij gaan we uit van een gemiddeld geisoleerde woning.

Je kunt hieronder op eenvoudige wijze het vermogen bepalen dat je nodig hebt om de gewenste ruimte te verwarmen. Ook bij een goed of slecht geisoleerde woning bieden wij u de benodigde handvatten. In de grafiek hieronder zie je het vermogen uitgedrukt in KW. De te verwarmen ruimte wordt uitgedrukt in kubieke meters (m3). Het aantal kubieke meters bepaal je door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. In het filtermenu maakten wij het iets eenvoudiger door alleen uit te gaan van lengte en breedte, de kamerhoogte houden wij dan voor het gemak op 2,5 meter.


Uw woning is:

A
• Goed geïsoleerd
• Voorzien van dubbele beglazing
• Voorzien van muurisolatie en vloerisolatie

B
• Redelijk geïsoleerd
• Minimaal voorzien van dubbele beglazing
• Minimaal voorzien van muurisolatie en vloerisolatie

C
• Slecht geïsoleerd
• Geen dubbele beglazing
• Geen muurisolatie en vloerisolatie

Op het snijpunt van één van de drie lijnen kun je vervolgens het vermogen aflezen dat je nodig hebt. Welke van de drie lijnen je moet kiezen, hangt af van de mate waarin jouw woning is geïsoleerd.

Deze grafiek helpt jou bij de keuze voor een haard of kachel op gas of hout in ieder geval om uit dat ruime aanbod een selectie te maken dat qua vermogen het beste bij uw situatie past.

Open- en gesloten verbranding

Maar daarnaast is de keuze voor een open of een gesloten verbranding net zo belangrijk. ‘Open verbranding’ wekt misschien de indruk dat we het over een open haard hebben, zonder ruit, maar dit is niet het geval. Een open verbranding is namelijk de benaming voor het systeem waarbij de lucht voor de verbranding uit de ruimte gehaald waar de haard of kachel staat en via één enkele afvoer de rookgassen worden afgevoerd.


Welke haarden zijn er?

Houthaarden en kachels hebben altijd een open verbrandingsysteem. Het is belangrijk te weten dat, wanneer je kiest voor een houthaard of kachel, een goede ventilatie van de woning vereist is. Wanneer de woning goed wordt geventileerd kun je in principe altijd een houthaard of kachel plaatsen. Voor uitzonderlijk situaties, zoals woningen met een zogenoemd ‘Balansventilatiesysteem’ zijn er de haarden en kachels met buitenluchtaansluiting. Steeds meer haarden en kachels zijn voorzien van een buitenluchtaansluiting of bieden dit aan als optie. Bij dit systeem wordt de verbrandingslucht van buiten gehaald. Houd je er rekening mee dat bij een houthaard of kachel de afvoer altijd naar boven, door het dak, naar buiten moet en zelfs boven de nok van het dak moet uitkomen.

Bij gashaarden en kachels daarentegen is er de keuze voor een gesloten verbrandingssysteem, waarbij de lucht die nodig is voor de verbranding direct van buiten wordt gehaald en de rookgassen door één en hetzelfde kanaal weer worden afgevoerd. Hierdoor kan de afvoer in veel gevallen eenvoudig worden uitgemond door de gevel (via het dak is natuurlijk ook mogelijk). Dat betekent dat je flexibeler bent met betrekking tot de exacte plek waar de haard komt te staan. Omdat het systeem de zuurstof van buiten betrekt en dus niet uit de ruimte waar de haard staat, is het systeem bovendien uitstekend geschikt voor de moderne goed geïsoleerde en mechanische geventileerde woningen. In principe word je bij gashaarden en kachels altijd geadviseerd om te kiezen voor een gesloten verbrandingsysteem. Echter wanneer je een gashaard of kachel wilt aansluiten op een bestaand schoorsteenkanaal met een diameter kleiner dan 150 mm, dan is een open verbrandingssysteem wel interessant omdat hiervoor een kleinere afvoer benodigd is.

Na het lezen van bovenstaande zul je net als ons waarschijnlijk moeten concluderen dat je voor de uiteindelijke keuze van de juiste haard nog persoonlijk en deskundig advies nodig hebt. Bovendien wil je natuurlijk een aantal modellen die je interessant vindt eerst in het echt bekijken en waarschijnlijk ook zien branden.

Deskundige adviseurs

Onze adviseurs zijn met hun expertise in staat om een persoonlijk advies op maat te geven toegespitst op uw persoonlijke situatie. Bovendien kunnen onze adviseurs een 3D-tekening maken zodat u direct kunt zien hoe de haard of kachel in uw woning eruit komt te zien. Dan kunt u tevens uw wensen bespreken over de aankleding rondom de haard, want ook dat kan Harlekijn haarden en kachels voor u verzorgen.